Wanneer je negatieve stress bij iemand anders signaleert, hoe kun je dit dan subtiel vertellen?
“Dat is een moeilijke vraag, want dit hangt af van de relatie die je hebt met de persoon in kwestie. Als je geen goede band hebt, kun je hier weinig van zeggen. Als je een goede relatie hebt, kun je veel meer zeggen.
Als je geen goede band hebt met iemand, maar wel negatieve stress signaleert is de beste oplossing om, zowel privé als op het werk, te kijken of er iemand anders is die wel een goede band heeft met die persoon en te vragen of diegene dit kan aankaarten.”
Hoe houd je controle over de stressbalans?
“Als je de controle dreigt te verliezen, kijk dan wat je kunt doen om de orde te herstellen. Kijk ook naar je sociaal steunend netwerk. Misschien kan iemand anders je hierbij helpen. Daarbij is het echt belangrijk om te zorgen dat je genoeg slaapt en om niet altijd verbonden te zijn! Doe de schermpjes uit, zo’n uur/anderhalf uur voordat je gaat slapen.”
Welk boek van jou is wanneer relevant als het gaat over stress?
“Stress, vriend en vijand – beschrijft de hele stressbalans. een derde van het boek zijn praktische tips over hoe je daar beter mee overweg kan, op het gebied van slaap en voeding enzovoort.
Ontketen je brein – het is niet de technologie die problemen veroorzaakt, maar de manier waarop we technologie gebruiken. ik leg uit hoe het brein werkt in het begin, in het tweede stuk hoe we ons brein boeien, in de ketens slaan, derde deel gaat over hoe we die breinboeien breken en in het vierde deel geef ik praktische tips hoe daar beter mee om te gaan.
Zo haal je meer uit je brein – ik merkte dat de mensen voor wie ik Ontketen je brein heb geschreven geen tijd hebben om dit dikke boek te lezen. Daarom heb ik het hele boek samengevat in een dun boekje van slechts 50 bladzijden. Dat leest makkelijk weg.”
Wat is echt een goede pauze voor je brein?
“Dat hangt er vanaf waar je mee bezig bent. Werk je op een kantoor en zit je veel achter je computer? Dat is een heel andere situatie dan wanneer je fysiek bezig bent en heel de dag van cliënt naar cliënt gaat. Als je net iets moeilijks hebt gedaan, emotioneel gezien, dan heb je een langere pauze nodig dan wanneer je met routinematige handelingen bezig bent. Zorg trouwens ook dat je voorafgaand aan een belangrijke vergadering of een ingewikkelde taak een rustmoment inplant. Je archiverend brein maakt zich dan klaar voor de taak die komt.
Daarbij heb je arme pauzes en rijke pauzes: een arme pauze is als je op je telefoon blijft spelen, door Instagram en Facebook gaat scrollen. Een rijke pauze is een pauze waarin je even beweegt, een blokje om loopt of even een koffietje drinkt met collega’s. Dat is belangrijk voor het archiveren van een eerdere taak. Je moet je brein even op 0 zetten.”
Wat als je bang bent iets belangrijks te missen als je even een pauze inlast?
“Dat zijn verslavingsverschijnselen. Dat betekent dat je verslaafd bent aan bijvoorbeeld je telefoon. Leer los te laten, dat moet je echt leren! Als je je losmaakt kan je beter werken.”
Wat is het effect van stress op het brein?
“Positieve stress stimuleert. Die spanning stimuleert je brein. Als de stress negatief wordt ondermijnt het je. Veel stress haalt de creativiteit eruit, waardoor je aandacht en concentratie verminderen.”
Is het evolutionair gezien mogelijk dat ons brein zich aanpast aan het altijd aan staan en multitasken van tegenwoordig?
“Nee! Daar is een heel zwaar misverstand over. De structuur van hoe ons brein werkt, daar zijn miljoenen jaren overheen gegaan. Grote mutaties zijn meestal samengegaan met een ramp of iets dergelijks. Iets anders is de plasticiteit van ons brein: het brein is een heel groot netwerk van neuronen en wat daar kan gebeuren is dat delen van het brein elkaar helpen en ondersteunen. Dus als een deel van het brein wegvalt, zal een ander deel proberen die taken over te nemen. Maar het denkend brein is niet gemaakt om te multitasken en het kan nog een paar honderdduizend jaar duren voordat daar iets in verandert. Je kan het denkend brein niet trainen om te multitasken.”
Wat is het allerbelangrijkst om te onthouden over de stressbalans en het brein?
“Hoe dringend het is dat je iets doet. Denk aan de 1 minuut pauze. 1 minuut heb je altijd. 1 minuut uit de stresssituatie is genoeg. In die minuut kan je een beslissing nemen over hoe dringend het is.”