Niels van Buren deelde in het college over motivatie zijn verhaal over de kracht van tegenslag. Hoe ga je om met een tegenslag? En hoe kun je jezelf blijven motiveren om doelen te stellen? Niels van Buren is directeur eigenaar van Swink, een buitengewoon internetbureau. Bij Swink nemen ze alleen buitengewone mensen aan, mensen met autisme. 54 procent van de mensen met autisme wereldwijd heeft namelijk geen werk, terwijl deze buitengewone mensen ook buitengewone kwaliteiten hebben. Niels vertelt als gastspreker over zijn verhaal, over motivatie en de kracht van tegenslag.
Niels’ verhaal
“Stel je eens voor: het is -30 graden, de maan schijnt, het is middernacht en het is ijskoud. Je hebt een dik pak kleding en handschoenen aan, je hebt een loodzware rugtas op je rug met een zuurstoffles erin en stap voor stap ga je de berg op. Na elke stap die je zet, heb je ongeveer een minuut nodig om je hartslag weer onder de 160 te laten zakken. Je bent onderweg naar de top. De top van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest. Na twaalf uur onafgebroken klimmen heb je eindelijk zicht op waar je zo lang voor getraind hebt. Drie jaar lang heb je vijftien tot twintig uur per week geen tijd gehad voor sociale contacten. Je hebt in die jaren geen tijd gehad om met je vrouw op vakantie te gaan.
En dan is het echt zo: het moment is daar. 20 mei 2016: ik sta op de hoogste berg ter wereld. Het is gelukt. Het is me gelukt om op de top van de wereld te staan. Wie had gedacht dat het mij zou lukken? Mij? Ik die in 2010 de diagnose MS kreeg. Ik die nog nooit een berg beklommen had in mijn leven.”
Op 2 maart 2010 kwam Niels het kantoor van de neuroloog binnen. Een week eerder was hij bij de neuroloog geweest met klachten, tintelingen en zwarte vlekken voor zijn ogen. De neuroloog had verteld dat er meerdere mogelijke oorzaken voor de klachten waren. De ene oorzaak erger dan de ander. Maar Niels is iemand die altijd positief is ingesteld, dus op dat moment had hij nog geen reden tot zorgen. Tot die 2 maart 2010. Hij liep het kantoor binnen en de neuroloog zei: “Niels, ga maar zitten. Het is slecht nieuws: je hebt MS. Multiple Sclerose. Op dat moment stortte zijn wereld in. Er schoot een stortvloed aan vragen door zijn hoofd: “Kan ik wel blijven werken? Moet ik medicijnen gaan gebruiken? Moet ik gelijkvloers gaan wonen? Kan ik nog wel kinderen krijgen?”
MS is een aandoening aan het centrale zenuwstelsel, aan de hersenen en het ruggenmerg. Het is een auto immuunziekte die de isolatielaag om de zenuwbanen kapot maakt. Dat resulteert in uitvalsverschijnselen. Het is een ziekte die zich op heel veel manieren kan openbaren en wordt daarom ook wel de ziekte van 1000 gezichten genoemd.
“Hoe moet ik hiermee omgaan”, vroeg Niels zich af. Hij realiseerde zich dat hij MS niet kon negeren, maar hij weigerde om zijn leven in te gaan richten op wat mogelijk nog zou moeten gaan komen. In plaats daarvan wilde hij kijken hoe hij dit kon ombuigen: “Zou er een manier zijn om kracht te halen uit deze tegenslag? Zou ik er iets positiefs uit kunnen halen?”
Iedereen ervaart tegenslagen in zijn of haar leven en tegenslagen zijn natuurlijk nooit leuk. Toch gunt Niels het iedereen om te ervaren wat er allemaal bij een tegenslag hoort. Niet omdat tegenslagen leuk zijn, maar omdat je er heel veel van kan leren. Hij heeft zelf gemerkt dat als je leert omgaan met tegenslagen, dat je er altijd wel iets positiefs uit kunt halen: nieuwe inzichten en nieuwe kansen.
Veel mensen zeggen ook dat ze juist het meest trots zijn op wat ze hebben bereikt gedurende een zware tegenslag. Dat is iets wat Niels heel mooi vindt: dat je trots bent op wat je in je diepste dal hebt bereikt. Hij heeft zelf geleerd dat er drie dingen zijn die cruciaal zijn om kracht uit tegenslag te kunnen halen. De kracht van tegenslag bestaat uit drie delen: het omarmen van je tegenslag, het stellen van een doel en om uiteindelijk te kunnen genieten van het proces, van de spreekwoordelijke ruis. Volgens Niels is dat is de formule van de kracht van tegenslag.
De formule van de kracht van tegenslag
Het omarmen van je tegenslag: het begint allemaal bij het accepteren van de nieuwe situatie. Als je dat niet doet, blijf je boos en gefrustreerd over de tegenslag en ontstaan er geen nieuwe kansen. Dat klinkt heel makkelijk, maar dat is het niet. Toch is het wel het begin. Hoe doe je dat dan precies? Niels vergelijkt het met het onder water drukken en houden van een bal. Die bal symboliseert tegenslag, hetgeen waarmee je geconfronteerd wordt. Die tegenslag probeer je onder water te houden, want je wilt het eigenlijk niet. Op een gegeven moment word je moe, kun je er niet meer tegen vechten en knalt die bal keihard in je gezicht. Op dat moment moet je er wat mee. Maar wat je ook kunt doen, is de bal heel langzaam boven laten komen, aan de oppervlakte laten drijven, bekijken aan alle kanten of er kansen zijn voor jou om er iets mee te doen. Om te ontdekken of er mogelijkheden zijn om iets met die tegenslag te doen. Als dat lukt, kun je uiteindelijk doorgaan om de volgende stap te maken.
Het bedenken en stellen van een doel: waar wil ik naartoe? Stel voor jezelf een big hairy audacious goal. Dat is heel Amerikaans, een groot doel. Deze zogenaamde b-hag is dus een extreem overweldigend doel. Voor Niels zelf was het erg belangrijk, om zo’n ambitieus doel te hebben. Een b-hag is iets waarvan je denkt: “Zou ik het kunnen bereiken?” Maar een b-hag hoeft niet altijd de Mount Everest te zijn. Voor iedereen kan zijn eigen persoonlijke uitdaging voelen als een Mount Everest. Het gaat er om dat je een doel stelt wat je richting geeft. Voor Niels hielp het stellen van een doel erg in het maken van keuzes. Drie jaar lang moest hij veel trainen, zo’n vijftien tot twintig uur per week. Dan moet je keuzes maken: “Gaat me dit helpen om mijn kansen te vergroten om de top te bereiken?” Als het antwoord ja is, dan doe je het. Als het antwoord nee is, dan doe je het waarschijnlijk niet. Die focus helpt je om ergens naar toe te werken. Je kan het op allerlei dingen toepassen. Probeer om elke keer een stap verder te komen. Ook al weet je van tevoren helemaal niet hoe je daar moet komen, je gaat de weg onderweg bedenken.Geniet van de reis: het gaat er ook om om te genieten van de spreekwoordelijke reis ergens naartoe. Dat is vele malen belangrijker dan het doel zelf. “Als je me nu vraagt: “Is de Mount Everest beklimmen het mooiste wat je ooit hebt gedaan?”, dan zou ik misschien vertellen dat de reis ernaartoe mooier is geweest.” Het gaat om het proces, de stappen die je maakt en de mensen die je ontmoet. Het gaat niet alleen om het behalen van het doel, het gaat erom dat je richting hebt en dat je ergens naartoe gaat. Je kunt het niet alleen in het leven. Niels vertelt dat hij heel lang heeft gedacht dat je vooral zelfstandig moet zijn, dat je onafhankelijk bent van andere mensen. Maar eigenlijk is dat een hele rare gedachte. Je bent afhankelijk van elkaar. Je hebt je familie nodig, je hebt je vrienden nodig, we hebben allemaal een rol om samen mooie dingen te kunnen doen. Maar weet ook: je kunt meer dan je denkt. Iedereen kan zo veel meer bereiken dan je zelf denkt, maar je mag daarbij best steunen op je omgeving.
Voor Niels is de diagnose MS de grootste tegenslag in zijn leven geweest, maar het heeft er ook voor gezorgd dat hij zichzelf beter is gaan leren kennen en is gaan doen wat hij echt belangrijk vindt: “Na 15 jaar bankier, ben ik sociaal ondernemer geworden. Ik ben begonnen om mijn verhaal te delen, net zoals ik dat nu met jullie mag delen. Ik heb mijn grootste droom kunnen realiseren: als eerste man met MS de Mount Everest beklimmen. Het is me gelukt om van iets heel negatiefs iets heel positiefs te maken, zo sterk zelfs dat ik nu durf te zeggen dat ik MS dankbaar ben voor alles wat ik ervoor terug heb gekregen. Zo sterk zelfs dat ik durf te zeggen dat ik dankzij MS de Everest heb beklommen en dat ik dankzij MS ondernemer ben geworden.”