Tijdens het college van Majone Steketee bij de CollegeReeks heeft Majone haar kennis gedeeld over haar onderzoeken naar Huiselijk geweld. Hierbij lichtte zij verschillende theorieën toe die uitleggen wat de gevolgen kunnen zijn van huiselijk geweld. Naast de hechtingsstoornis en de emotionele onveiligheid, leggen we nu de focus op de traumatheorie.

Als je namelijk heel lang in spanning zit, levert dat stress op. Een beetje stress op zijn tijd kan geen kwaad, maar als het continue aanwezig is kan dit zeker wel kwaad. Er is dan sprake van toxische stress. Om trauma’s bij kinderen te kunnen voorkomen of zo veel mogelijk te beperken, is het belangrijk om te kijken naar de ouders. Wat speelt er bij hen? Wat is er in het verleden gebeurd? Het trauma van de ouder houdt namelijk een direct verband met het trauma van het kind. 40% van ouders heeft zelf geweld meegemaakt in het gezin waar zij in opgroeiden en meer dan 15% heeft zelf traumaklachten. Van de 1200 gezinnen die Steketee volgt, heeft 33% klinische traumaklachten en ervaart ruim 20% posttraumatische stress.

In de volgende video legt mevrouw Steketee volledig uit hoe de traumatheorie als gevolg van huiselijk geweld eruit ziet.

Het volledige college teruglezen? Je vindt hem hier!