Tijdens het college van Majone Steketee bij de CollegeReeks heeft Majone haar kennis gedeeld over haar onderzoeken naar Huiselijk geweld. Hierbij lichtte zij verschillende theorieën toe die uitleggen wat de gevolgen kunnen zijn van huiselijk geweld. Naast de traumatheorie en de emotionele onveiligheid, leggen we nu de focus op de hechtingsstoornis.

Kindermishandeling leidt namelijk tot problemen in de hechting met de ouder(s). Dit heeft er vooral mee te maken dat ouders voor kinderen een bron van veiligheid zijn. Wanneer er kindermishandeling plaatsvindt, wordt de bron van veiligheid ook een bron van gevaar. Deze dubbele houding leidt tot een onveilige of afwerende gehechtheid. Een kind kan zich vastklampen aan de ouder of juist zo zelfstandig mogelijk worden en afstand nemen van de ouder. Van de 1200 gezinnen die Steketee volgt, is er bij 47% sprake van onveilige hechting tussen ouders en kind.

In de volgende video legt mevrouw Steketee volledig uit hoe de hechtingsstoornis als gevolg van huiselijk geweld eruit ziet.

Het volledige college teruglezen? Je vindt hem hier!