Programma

Kennisdeling voor de Zorg

De Stichting CollegeReeks organiseert in het kader van deskundigheidsbevordering voor alle partijen rondom de cliënt een gratis collegereeks die het hele jaar door gaat.

Welkom bij de CollegeReeks 2024

donderdag 4 april • 19:00 uur

Hogeschool InHolland Haarlem

Gratis

Steven Zwerink

Kracht van functioneel ademhalen

Zin in een eye-opener over iets wat je al je hele leven doet? Kom op donderdag 4 april om 19.00 uur naar ons gratis college over ademhaling. Steven Zwerink ademwinst.nl, een goeroe in ademhaling, zal ons meenemen in de verborgen krachten van het functioneel ademhalen.

Waarom ademhalen belangrijk is: iedereen doet het, automatisch, maar hoe vaak staan we stil bij hoe het beter kan? Dat is een kunst en wetenschap die weinigen van ons echt beheersen. Laat Steven op deze avond je gids zijn.

Ontmoet Steven: hij is niet zomaar iemand. Met een schat aan kennis en ervaring in ademtechnieken, brengt Steven de wetenschap van ademen tot leven, op een manier die zowel boeiend als toegankelijk is.

Wat ontdek je? Dit 90-minuten durende college is een mix van theorie en veel praktijk. Je leert ademtechnieken die niet alleen je gezondheid ten goede komen, maar ook je dagelijkse leven een boost geven. Het is praktisch, direct toepasbaar en bovenal verhelderend.

Voorgaande Colleges

Sprekers en onderwerpen

Hieronder informatie over eerder gehouden colleges met de sprekers en onderwerp van de avond.

Hogeschool InHolland Haarlem

Xavier Moonen

Open voor LVB

In het college ‘Ogen open voor LVB’ zullen alle onderwerpen van dit jaar nog één keer de revue passeren, gefocust op LVB.

Dit door niemand minder dan dé expert op het gebied van LVB van Nederland en België: Xavier Moonen. Hij weet alles over het functioneren op het niveau van LVB en zal ons meer vertellen over het stimuleren van veerkracht.

Wanneer gaat een situatie van stressvol naar toxisch? Welke interne en externe elementen kan jij dan stimuleren om bij te dragen aan de veerkracht van jouw cliënt?

Xavier Moonen is met recht een specialist te noemen. Hij staat bovenaan in zijn veld en wil graag zijn uitgebreide kennis met alle betrokkenen delen.

Dit college zal ons dus veel inzichten kunnen bieden en is dan ook de perfecte afsluiter van de reeks. Ook als je een college hebt gemist, is dit goed te volgen en juist een kans om de gemiste informatie alsnog te krijgen.

Hogeschool InHolland Haarlem

Cor Hoffer

Cultuurintensief werken

Nederland telt momenteel ruim 290.000 niet-westerse migranten van 55 jaar en ouder en dit aantal zal naar verwachting stijgen tot bijna 840.000 personen in het jaar 2045. Bovendien zal binnen deze populatie het aantal 65-plussers sterk toenemen.

Zorgverleners zullen dan ook in toenemende mate worden geconfronteerd met de invloed van migratie op het leven en de belevingswereld van clienten en ook steeds meer in aanraking komen met voor hen onbekende opvattingen over ouderdom, ziekten en het levenseinde. Waarop moet je dan letten om goed te kunnen communiceren met migrantenouderen en hun naasten?

Hogeschool InHolland Haarlem

Theo Compernolle

Stress

Beste kenniszoeker,
Toe aan wat ontspanning? Het dagelijks leven kan behoorlijk stressvol zijn, voor jouw cliënt, maar ook zeker voor jou als begeleider en als mens. Dat stress niet altijd een slecht iets hoeft te zijn en hoe je herkent wanneer er sprake is van positieve of negatieve stress hoor je in het college ‘Stress’ van Theo Compernolle.

Wij nodigen jou uit voor ons college over stress op donderdagvond 14 september 2023 om 19:00 uur. Dit college is alleen fysiek bij te wonen in InHolland Haarlem.

Theo Compernolle is een terugkerende spreker en dus kunnen we je alvast vertellen wat je van hem kan verwachten.
Hij is een bevlogen spreker die bij zijn vorige college de hele zaal aan zijn lippen had hangen. Hoewel hij neuropsychiater (en consultant én schrijver) is, zou showman ook niet misstaan op zijn CV.

Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: in het college zullen termen voorbij komen als overprikkeling, kickstress, breinboeien en interval stress; en bevindingen gedeeld worden zoals “door negatieve stress doen slimme mensen domme dingen” en “wanneer stress juist fantastisch is”.

Kijk hieronder de introductie video over dit college.

Anne Versluis

LVB & PTSS


Als zorgprofessional weet jij als geen ander hoe belangrijk het is om een posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij een patiënt te herkennen en te behandelen.
Helaas blijft deze stoornis nog vaak onderbelicht.
Vooral bij mensen met een licht verstandelijke beperking wordt PTSS lang niet altijd herkend, terwijl júíst deze doelgroep een verhoogd risico heeft op traumatisering en PTSS. Daarom is het van belang om onze kennis en vaardigheden op dit vlak te vergroten.

Anne Versluis
Anne is onderzoeker en expert op het gebied van PTSS bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Zij besprak de nieuwste inzichten en praktische handvatten n. Hierdoor worden wij beter in staat om PTSS te herkennen én te behandelen bij deze kwetsbare doelgroep.

Kijk hieronder de introductie video van Anne.

 

Judith van Duivenboden-Kreijne

LVB & seksualiteit

De kans op problemen, afwijkend of overschrijdend seksueel gedrag is groter bij mensen met een LVB. Professionele aandacht voor en begeleiding van seksualiteit bij deze doelgroep is daarom essentieel.

Het gebrek aan kennis over de seksuele ontwikkeling bij mensen met een LVB kan professionals in de zorg belemmeren hen de juiste begeleiding op het gebied van seksualiteit te geven.

Judith van Duivenboden-Kreijne heeft ruime (onderzoeks)kennis en ervaring op dit gebied. Zij komt ons op 20 april ideeën en tools geven om voorlichting en begeleiding rond positieve seksualiteit vorm te geven, het gesprek aan te gaan met cliënten en hun (seksuele) weerbaarheid te vergroten.

Judith over het college (korte introductievideo)
Miriam de Kleijn

Positieve gezondheid

Het eerste college zal volledig in het teken staan van Positieve Gezondheid. Het college zal worden gegeven door een enthousiaste, getrainde spreker van the Institute of Positive Health (beter bekend als iPH). IPH is in 2015 opgericht door Machteld Huber, de grondlegger van van Positieve Gezondheid. De benadering biedt een bredere kijk op gezondheid, uitgewerkt in 6 dimensies. Daarmee draag je bij aan het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan. Én om zo veel mogelijk eigen regie te voeren.

De gastspreker van de avond is Miriam de Kleijn. Zij zal dit college samen geven met een van de ontwikkelaars van de app B-Appy. Deze app is speciaal ontwikkeld voor mensen met een LVB, om op een makkelijke en leuke manier hun gezondheid te monitoren en te verbeteren!

Dit college zal plaatsvinden op donderdag 16 maart om 19:30 uur. LET OP! Dit is een half uur later dan gebruikelijk.

lex wijnroks
Lex Wijnroks

LVB en Overvraging

Het begrip overvragen, dat samenhangt met het denken in niveaus op verschillende ontwikkelingsgebieden stelt Lex Wijnroks ter discussie. Professionals in de zorg werken bijvoorbeeld vaak met overvragen op emotioneel gebied. Dit komt tot uiting in het veelgebruikte “kunnen en aankunnen”. Volgens Lex is het beter om problemen van mensen met een verstandelijke beperking te begrijpen met behulp van modellen over stress. 

Er zijn aanwijzingen dat mensen met een verstandelijke beperking meer stress ervaren omdat ze vaker worden blootgesteld aan stressoren en ze minder goede strategieën hebben om hiermee om te gaan. Voor mensen met een verstandelijke beperking kunnen gewone dagelijkse situaties al stressvol zijn. Lex Wijnroks pleit ervoor om zorgvuldig in kaart te brengen aan welke stressoren de persoon (in zijn omgeving) wordt blootgesteld. 

lex wijnroks
Han Kemper

Het belang van bewegen

Ruim dertig jaar wijdde prof. dr. Han Kemper zijn wetenschappelijk onderzoek naar de vraag of meer bewegen (en minder eten) vanaf de jeugd leidt tot een betere fitheid, minder overgewicht en lager risico op hart- en vaatziekten, osteoporose, rugklachten etc. Hiervoor volgde hij een groep van 600 tieners in hun groei en ontwikkeling tussen 12- en 42-jarige leeftijd.

Han Kemper begon zijn loopbaan als leraar lichamelijke opvoeding, maar was gelijktijdig ook wetenschappelijk medewerker bij de Universiteit van Amsterdam. In 1984 werd hij benoemd tot hoogleraar bij de Faculteit der Bewegings Wetenschappen (FBW) van de Vrije Universiteit (VU). Hij publiceerde als (co-)auteur meer dan 300 artikelen in (inter)nationale tijdschriften, meerdere Nederlandstalige leerboeken en hoofdstukken in internationale textbooks. In 2002 ontving hij als eerste Nederlander de prestigieuze Citation Award voor zijn wetenschappelijk oeuvre op het gebied van sport en gezondheid.

lex wijnroks
Theo Compernolle

Stress

De druk vanuit de samenleving om altijd maar meer te willen, te moeten en te kunnen is ontzettend groot. Die druk is misschien nog wel groter geworden door de coronacrisis. Hoe voldoe je aan alle verwachtingen, terwijl je nergens fysiek aanwezig kan zijn? Zorgt dit bij jou voor stress? Of merk je aan jouw cliënten dat zij het moeilijk vinden om hiermee om te gaan? Heb je alle tools en kennis nog niet in huis om je cliënten te helpen in het vinden van rust? Het volgende college biedt hulp! Leer hoe stress je vriend kan worden en zelfs een motor tot succes kan zijn van neuropsychiater Theo Compernolle.

Theo Compernolle studeerde geneeskunde is specialist in neuropsychiatrie en psychotherapie. Hij is expert op het gebied van stress in de werkcontext. Hij adviseert wereldwijd mensen en bedrijven bij relationele en emotionele aspecten van leiderschap, met name in relatie tot stress en grote veranderingen. Hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam, met als gevolg dat hij zijn bestseller boek ‘Stress, Vriend en Vijand’ schreef. Daarnaast schreef hij nog 7 boeken en publiceerde hij meer dan 100 (!) wetenschappelijke artikelen.

lex wijnroks
Niels van Buren

Motivatie

Hoe bereik je ambitieuze doelen? Hoe verleg je je grenzen en doe je dingen die buiten je comfort zone liggen? Hoe ga je om met tegenslagen? Wat kun je doen om je dromen werkelijkheid te laten worden?  

Bijna iedereen heeft doelen en plannen die soms moeilijk te verwezenlijken zijn. In de begeleiding van mensen met verstandelijke beperkingen of GGZ-problematiek worden constant doelen gesteld. Hoe motiveer je jezelf en de cliënt om hieraan te blijven werken? In het college zal Niels van Buren je leren hoe je het meeste uit jezelf kunt halen en hoe je tegenslagen kunt accepteren.

lex wijnroks
Frank Koerselman

Persoonlijkheidsstoornissen

Wanneer wordt een normale karaktervariant ontregelend of destructief? Wanneer kun je spreken van een persoonlijkheidsstoornis? Een persoonlijkheidsstoornis is een stoornis die gekenmerkt wordt door impulsiviteit en emotionele instabiliteit.

De gedachten, gevoelens en gedragingen van een persoon met een persoonlijkheidsstoornis wijken af van de norm in een samenleving. Dit veroorzaakt hinder in de omgang met anderen. Hierdoor heeft de persoon in kwestie vaak moeizaam contact met anderen. Zo komt het vaak voor dat er ruzies ontstaan op het werk of in relaties.

De persoonlijkheidsproblematiek gaat vaak samen met angsten, depressies en wisselende stemmingen.

Frank Koerselman vertelt in dit college meer over hoe persoonlijkheidsstoornissen te herkennen en te hanteren zijn.

lex wijnroks
Menno Oosterhoff

Dwang OCD

De dwangstoornis, ten onrechte vaak dwangneurose genoemd is vooral bekend van smetvrees en controlezucht, maar er zijn veel meer verschijningsvormen. De dwangstoornis wordt vaak aangeduid als OCD, obessive-compulsive disorder. Een kensymptoom is een grote onrust die iemand niet van zich af kan zetten ook al weet hij min of meer verstandelijk wel dat het onnodig of overdreven is. Om de onrust te verminderen gaat iemand uiterlijke of innerlijke dwanghandelingen uitvoeren, maar die hebben maar kort effect en de onrust neemt op lange termijn juist toe. Hierdoor wordt het functioneren en/of welbevinden verstoord, vaak in forse mate.

De symptomen van de dwangstoornis worden lang niet altijd herkend als dwangstoornis en men gaat in op de inhoud van de onrust in plaats van op het obsessieve karakter ervan. Psychiater Menno Oosterhoff zal ons in dit webinar vertellen over de meest voorkomende vormen van dwang, hoe je het kunt herkennen en hoe je er het beste mee om kan gaan, zowel voor patiënt als omgeving. 

Up to date met onze nieuwsbrief

Contactpagina voor onze nieuwsbrief over komende colleges of voor vragen.

© Stichting CollegeReeks | Privacy / AVG | Algemene Voorwaarden